Nieuwjaarsbericht van Hitler: 'We geven niet op'

Op 1 januari geven wereldleiders, zoals presidenten en koningen, vaak een toespraak. Op 1 januari 1945 doet ook de Duitse leider Adolf Hitler dat. 5 minuten na middernacht is zijn boodschap al op de radio te horen.

Overwinnen

Hitler zegt dat Duitsland de oorlog zal winnen. De bevrijders vallen Duitsland aan, maar hij zal blijven vechten. Duitsland geeft de strijd niet op, zegt hij in de speech.

Leiders van andere landen zeggen iets heel anders in hun nieuwjaarsboodschap.

Premier Gerbrandy
-

Pieter Gerbrandy is de premier van Nederland. In zijn nieuwjaarsboodschap zegt hij dat de bevrijding van heel Nederland nu wel snel zal gebeuren.

Hij zegt ook dat Nederlanders het zwaar hebben en dat het lastig is dat een deel van het land nog niet bevrijd is. De bevrijders moeten zich nu goed voorbereiden om ook in het noorden van Nederland de Duitsers weg te jagen. Maar daarna komt alles goed, zegt hij.

“Veel mensen hebben kapotte kleren en kleine woningen. Maar samen zal het lukken om het land weer op te bouwen. ”

Pieter Gerbrandy
Toespraak Koningin Wilhelmina
-

Ook koningin Wilhelmina heeft een nieuwjaarsboodschap gegeven. Ze hield een toespraak voor de bevolking van Nederlands-Indië. Daar, aan de andere kant van de wereld, is ook oorlog. De koningin zegt dat ze de Nederlanders daar steunt en dat ze hoopt dat iedereen sterk blijft.

Winston Churchill, de premier van het Verenigd Koninkrijk
NIOD

Winston Churchill is de baas van het Verenigd Koninkrijk. Hij is optimistisch en zegt dat het niet lang meer duurt voordat 'de boevenbende' zal worden uitgeroeid. Daarmee bedoelt hij de Duitse nazi's. E

r vechten veel Britse soldaten mee om Nederland en andere landen te bevrijden. Zij hopen dat Churchill gelijk heeft en dat de speech van Adolf Hitler niet klopt.

Naar overzicht