Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Soldaten vechten in de sneeuw (met superslimme pakken)

In januari 1945 zijn soldaten van de bevrijders aan het vechten in verschillende delen van Europa. Vooral in de Ardennen wordt hard gestreden. Dit is een gebied in Belgiƫ en Luxemburg. Duitse soldaten hebben hier plotseling een aanval gedaan.

Soldaten van de bevrijders doen hun best om terug te vechten, maar dat is lastig. Het is extreem koud in het gebied. Op sommige plekken kan het wel 28 graden onder nul worden en er ligt een dik pak sneeuw.

Slag om de Ardennen

De strijd die aan het begin van 1945 in de Ardennen is, wordt de Slag om de Ardennen genoemd, of het Ardennenoffensief. Hitler wilde proberen om de bevrijders aan te vallen en zo alsnog de oorlog winnen.

Alles werd in het geheim voorbereid, zodat de bevrijders verrast waren door de aanval. Wekenlang word er gevochten, maar het lukt de Duitsers niet om de bevrijders te verslaan.

Voor veel soldaten is het nieuw om oorlog te voeren in de sneeuw. De bevrijders verzinnen iets slims: ze maken witte pakken. Zo vallen ze minder op in het witte landschap. Ze zetten zelfs een hutje neer waar een soldaat de pakken kan naaien. Je ziet het in de video hieronder:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht