Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duizenden mensen gaan op 'hongertocht'

Het is een indrukwekkend beeld: elke dag lopen duizenden mensen door de plaats Nijkerk. Vaders, moeders, kinderen, hele families. Ze lopen met karren of fietsen door de straten en zijn op zoek naar eten.

In grote steden is er veel te weinig voedsel voor iedereen. De mensen uit de stad gaan daarom op pad en hopen wat te kunnen vinden in gebieden waar meer boeren zijn. Deze zoektocht wordt een hongertocht genoemd. Hoe dat er in Nijkerk uitziet, zie je in de video hierboven.

Timo (14) woont in Nijkerk. Hij ziet de mensen die op hongertocht zijn langs zijn huis lopen.

“Er komen rijen mensen voorbij. Ze lopen heel langzaam, want iedereen is doodmoe en heeft honger. ”

Timo

Ontzettend veel mensen gaan op hongertocht. Soms komen er op één dag wel 20.000 mensen door Nijkerk. De lopers komen uit bijvoorbeeld Amsterdam en lopen richting het oosten en het noorden van Nederland.

“Ik krijg medelijden met deze mensen. Ze slepen zichzelf vooruit om thuis nog wat voedsel te kunnen brengen. ”

Timo

Het is een zware tocht, want het is erg koud en er ligt veel sneeuw. En het kan ook gevaarlijk zijn, want de Duitsers zijn nog de baas in dit gedeelte van Nederland.

's Avonds moet iedereen binnen zijn, anders kun je worden opgepakt. Mensen schuilen 's nachts in schuren, hooibergen of buiten in de natuur. Sommige boeren laten mensen binnen slapen. Gratis of in ruil voor geld en sieraden.

Weinig mannen

Timo uit Nijkerk ziet vooral vrouwen, kinderen en oudere mannen door zijn stad lopen. Volwassen mannen lopen niet mee. Zij kunnen worden opgepakt door de Duitsers om aan het werk gezet te worden in bijvoorbeeld wapenfabrieken.

Het lukt niet iedereen om eten te vinden. Maar sommige mensen kunnen terug naar hun familie met zakken vol meel, aardappelen en ander eten. Genoeg om voorlopig weer wat eten op tafel te zetten.

Naar overzicht