Veel kleine kinderen hebben honger

Veel mensen hebben honger in het begin van 1945. Er is te weinig voedsel om iedereen voldoende eten te geven. Ook in gebieden die al vrij zijn. En vooral voor kleine kinderen kan dat gevaarlijk zijn.

In januari 1945 waarschuwen artsen dat mensen goed moeten letten op de jongste kinderen om hen heen. Kinderen hebben gezond eten nodig om te kunnen groeien. En ze kunnen nog niet alles eten.

Honger in het hele land

Een deel van Nederland is na jaren van oorlog bevrijd door soldaten uit vrije landen. Maar in een ander deel zijn de Duitsers nog de baas. In heel Nederland hebben mensen honger. Dat komt doordat er weinig voedsel is en het lastig is om voedsel te vervoeren.

Het eten dat er wel is wordt zo eerlijk mogelijk verdeeld. Maar dat is vaak niet genoeg.

Er worden in sommige gebieden broden uitgedeeld die niet geschikt zijn voor kinderen. Een bekende kinderarts zegt daarom dat er in bevrijde delen van het land nog een tekort is aan goed eten voor jonge kinderen.

“Voor volwassenen is er steeds vaker genoeg eten. Maar het is nog steeds onmogelijk om eten, melk en speciale voeding te krijgen voor kinderen ”

Kinderarts Dr. Damen

De dokter zegt ook dat mensen zuinig moeten zijn met melk. Want kinderen hebben melk hard nodig.

Baby's

Baby's drinken vaak alleen maar melk. Ze kunnen nog niets eten. Daarom geven dokters de tip aan moeders om zo lang mogelijk door te gaan met borstvoeding. Ze zeggen ook dat moeders elkaar moeten helpen met het voeden van baby's.

Een krant schrijft dat ook volwassenen zuinig moeten zijn met melk en moeten delen met jonge kinderen. Want anders verhongeren sommige kinderen misschien.

Klik hier om meer te zien over hoe het leven is tijdens de hongerwinter.

Hongerwinter
NOS
Naar overzicht