Hongerige kinderen verhuizen om te overleven

De honger in grote delen van Nederland wordt een steeds groter probleem. Veel mensen hebben te weinig eten, vooral in steden. Eerder waarschuwden artsen al dat dat vooral voor kinderen gevaarlijk kan zijn. En nu verhuizen veel kinderen naar andere families.

Ze gaan naar pleegouders op het platteland die nog wél wat eten hebben. Vanuit Amsterdam worden 1000 kinderen naar zulke gezinnen gestuurd, en vanuit andere steden ook nog eens honderden anderen.

Boot

De hongerige kinderen gaan op verschillende manieren naar hun nieuwe tijdelijke gezin. Sommigen lopen, anderen gaan met de trein, paardenkar of boot. De 11-jarige Frans gaat met de boot van Den Haag naar Friesland. Met zijn broertje maakt hij de zware tocht.

“'s Avonds laat vertrokken we, met 150 kinderen op een dikke laag stro. Er waren luizen, vieze emmers als toilet en de luiken waren dicht. ”

Frans (11)

Ook de 9-jarige Rietje is op zoek gegaan naar een familie waar ze eten kan krijgen. Onderweg kreeg ze van mensen een goede maaltijd. Maar dit ging niet helemaal goed.

“Ik ben hierna zó ziek geworden. Mijn maag kon er niet tegen, ik was geen eten meer gewend. ”

Rietje (9)

De kinderverhuizingen worden georganiseerd door een vereniging die hierna nog meer kinderen wil helpen. De Duitse bezetters hebben toestemming gegeven voor deze verhuizingen.

Hollandse Hoogte
Naar overzicht