Eindelijk weer een stukje Nederland bevrijd (na weken wachten)

Wekenlang lag de bevrijding van Nederland stil, omdat er op andere plekken in Europa wordt gevochten.

Maar midden januari 1945 is er weer goed nieuws. Dan vechten de bevrijders tegen de Duitsers op het smalste stukje van Nederland. En met succes! Het lukt om weer een aantal plaatsen te bevrijden in de provincie Limburg: Baakhoven, Dieteren, Susteren en Echt.

Vier dorpen in Limburg zijn bevrijd
NOS

Maar de bevrijding gaat niet vanzelf en duurt meerdere dagen. De Duitsers vechten hard terug. Om bijna ieder huis wordt gevochten.

Dorpen verwoest

Door de harde gevechten zijn de Limburgse dorpen verwoest. Inwoners die na de bevrijding terug willen naar huis weten niet wat ze zien. Een jongen van 13 vertelt hoe hij zich voelt.

“We kunnen niet terug naar huis. Ons dorp Susteren is één puinhoop, het is gevaarlijk. In plaats van dat we blij zijn, zitten we nu te janken. ”

Een jongen uit Susteren

Veel inwoners uit de dorpen zijn gevlucht naar omliggende plaatsen of door de Duitsers verplaatst naar het noorden van het land. Na de bevrijding kunnen ze niet allemaal terug naar huis, omdat hun huizen en dorpen in puin liggen.

Strijd gaat door

Na de gevechten gaan de bevrijders door. Het doel is om een groot deel van Limburg in handen te krijgen en de Duitsers steeds verder te verjagen.

Soldaten vechten tijdens de bevrijding van Echt
beeld: IWM
Naar overzicht