Slimme ruil: mosselen tegen steenkool

Mensen in de provincies Limburg en Zeeland hebben een slimme ruil bedacht. Er rijdt in jarnuari 1945 een vrachtwagen vol met mosselen uit Zeeland naar Limburg en er gaat een vrachtwagen vol met steenkool uit Limburg naar Zeeland.

Hierdoor kunnen ze in Zeeland meer kachels aansteken en hebben ze in Limburg meer te eten.

Tekort

Dat komt goed uit, want er is een tekort aan voedsel én aan brandstof in het hele land. Maar in Zeeland zijn genoeg mosselen en in Limburg is genoeg steenkool. Mensen in Limburg moeten nog wel wennen aan de mosselen, want dat eten ze normaal gesproken niet.

Mosselen

In Zeeland halen vissers veel mosselen uit de zee. Die worden normaal gesproken vooral gegeten in Zeeland zelf. Mensen in de rest van Nederland vinden het niet lekker, die eten liever vlees of vis. Maar nu er bijna niets anders is, proberen mensen het toch.

Om mensen te laten wennen aan mosselen worden er kooklessen gegeven in Limburg. En in kranten worden recepten gegeven voor bijvoorbeeld mosselstamppot, mosselpannenkoekjes of mosselgehakt.

De eerste lading mosselen komt dus hopelijk op veel tafels in Limburg terecht. Het is de bedoeling om voortaan elke week een vrachtwagen heen en weer te sturen voor deze nieuwe ruilhandel.

Naar overzicht