Russische soldaten bevrijden concentratiekamp Auschwitz

Het concentratiekamp Auschwitz is bevrijd. In het kamp zijn zo'n 8000 gevangenen, waaronder ook veel kinderen. De meesten zijn er slecht aan toe. Ze zijn ziek en uitgehongerd. Het Russische leger heeft de Duitsers die nog in het kamp waren verjaagd of vermoord.

Polen

Het concentratiekamp Auschwitz ligt in Polen. In het kamp zijn meer dan een miljoen mensen gevangen gehouden, vooral Joodse mensen. De meeste gevangenen overleefden dat niet. Ze werden vermoord of stierven van de honger. Ook nu het kamp bevrijd is gaan er nog steeds mensen dood, omdat ze te zwak zijn om beter te worden.

Niet alleen de Amerikanen en de Canadezen vechten tegen de Duitsers, ook de Russen vallen het Duitse leger aan. Het Russische leger verovert begin 1945 steeds meer delen van Oost-Europa.

Kamp Auschwitz is bevrijd
NOS

Op het moment dat de Russen aankomen in Auschwitz, zijn de meeste Duitse nazi's al vertrokken. Ze zagen dat ze de oorlog aan het verliezen waren. De Duitsers hebben voor ze vertrokken zoveel mogelijk bewijsmateriaal vernietigd. Om zo te verbergen wat er precies is gebeurd in het concentratiekamp.

Gelukkig kwam het Russische leger sneller dan gedacht en ze vonden nog heel veel kleren, koffers, brillen en schoenen van gevangenen. Ze ontdekten welke verschrikkelijke dingen er zijn gebeurd in Auschwitz.

Bekijk ook

Russen bevrijden Auschwitz
beeld: NIOD
Naar overzicht