Kinderen uit Auschwitz vertellen hun verhaal

Op de foto hierboven zie je Joodse kinderen uit het concentratiekamp Auschwitz. De foto is gemaakt door Russische soldaten een paar dagen nadat het kamp is bevrijd.

Alle dertien kinderen op de foto hebben een heel zware tijd gehad in het kamp. Twee van hen vertellen wat ze hebben meegemaakt.

Gabriel

Gabriel is nog maar zes jaar oud als hij samen met zijn familie naar Auschwitz wordt gebracht. Het is begin november 1944 als ze met de trein aankomen in het kamp. Al na een paar dagen werd Gabriel gescheiden van zijn familie. Hij werd geplaatst in een barak, een soort schuur, speciaal voor kinderen.

Iedere ochtend werd Gabriel wakker gemaakt door het geschreeuw van de Duitse bewakers. Dan moest hij de barak schoonmaken, zijn bed opmaken en douchen. Het was iedere dag hetzelfde, zegt Gabriel.

“We mochten ons na het douchen nooit afdrogen. Nog helemaal nat moesten we buiten in de sneeuw gaan staan. Netjes in een rij, zodat de kampbewaarders ons konden tellen. ”

Gabriel (6)

Gabriel kreeg maar één maaltijd per dag. En dat was vaak niet meer dan een stuk droog brood. Eten moest je gelijk opeten of verstoppen, want anders werd het gestolen door andere kinderen.

Tomy en Gabriel
-

Tomy

Een dag voor Gabriel kwam Tomy van 10 jaar aan in Auschwitz. Ze zijn vanuit een ander kamp overgebracht door de Duitsers. Ook Tomy komt terecht in een kinderbarak. Hij is één van de oudste kinderen in de groep en besluit de jongere kinderen uit de schuur te helpen. Maar hoe Tomy ook zijn best deed, de meeste kinderen overleefden het kampleven niet.

“Bijna alle kinderen werden ziek en de meesten gingen dood door honger en heftige diarree. ”

Tomy

Tomy doet zijn best om positief te blijven, ondanks alle nare dingen die hij ziet en meemaakt. Tomy zegt dat hij geluk heeft gehad dat hij niet ziek is geworden en het daarom heeft overleefd.

Bevrijding

Gabriel en Tomy zijn allebei enorm opgelucht en blij nu de Russen het kamp hebben overgenomen. De Duitse kampbewakers zijn verjaagd of vermoord. De Russen proberen de mensen die nog in het kamp zijn te helpen met eten en medische hulp.

“Ik wist eerst niet zo goed wat ik van de Russische soldaten moest denken. Maar ze zijn erg aardig en geven ons eten. ”

Gabriel (6)

Gabriel en Tomy hopen dat ze hun familie kunnen terugvinden. Voorlopig blijven ze nog bij de Russen in het kamp om aan te sterken.

Bekijk ook

Naar overzicht