Goed nieuws voor Gonny: het vriest niet meer!

Eindelijk is het wat minder koud in ons land. Het is getopt met vriezen. Wekenlang was het behoorlijk koud in december en januari . Maar begin februari 1945 is het aan het dooien. Dat is goed nieuws tijdens de oorlog. Want door de kou van de afgelopen weken is het leven heel zwaar geweest.

Hongertochten

Door de kou van afgelopen weken en problemen met vervoer is er te weinig eten. Vooral in steden hebben mensen honger. Veel van hen lopen de stad uit, op zoek naar plekken waar ze wél eten kunnen vinden.

Hier zie en lees je meer over de Hongerwinter.

Ook Gonny Schuijt is blij dat het wat minder koud is. Ze was op reis met een boot door Noord-Holland, op zoek naar eten. Maar dat duurde erg lang. Dit komt doordat sloten bevroren, en doordat het onderweg veel waaide, regende en sneeuwde.

“Het was een lange reis op zoek naar eten. 17 dagen zaten we op een boot en hadden te maken met storm, regen, sneeuw en vorst. ”

Gonny

Op de boot van Gonny hadden ze van alles meegenomen: kleren, sokken, zeep en sieraden. Dit ruilden ze met boeren tegen eten, zoals aardappelen en groenten.

De passagiers aan boord van het schip
Ben van Vliet

Dagenlang zaten ze vast in het ijs. Maar nu is het aan het dooien, en kunnen ze beginnen met de terugreis naar huis. Doodmoe van de reis, maar mét wat eten.

Naar overzicht