Jan (13) ontsnapt aan Duitse soldaten

Jan van der Glas uit Amersfoort is op 5 februari 1945 op het nippertje ontsnapt aan een groep Duitse soldaten. Die waren van plan om neer te schieten. Maar op het allerlaatste moment is de jongen van 13 door een Duitse commandant gered.

Straf

Jan was samen met een groep andere mensen opgepakt door de Duitse soldaten. De Duitsers wilden wraak nemen, omdat andere Nederlandse mensen van het verzet een aanslag hadden gepleegd. Als straf hiervoor pakten de Duitsers twintig mensen op.

“De twee mannen naast me pakten mijn handen beet. We stonden vooraan, toen kwamen de soldaten onze kant op, met hun geweren op ons gericht. ”

Jan uit Amersfoort

Jan was erg bang toen hij de soldaten met hun geweren zag. Hij gaf een harde gil. De leider van de soldaten merkte hierdoor dat er een kind stond tussen de mensen die ze hadden opgepakt. Hij riep Jan bij zich en stuurde hem weg.

“Ga naar school toe, of naar huis! ”

De Duitse commandant tegen Jan

Jan mocht dus weggaan. Hij keek nog even om, en toen zwaaide de commandant naar hem. Jan dacht: 'Wat een aardige man'. Maar dat viel tegen. Want de rest van de mannen zijn hierna wel neergeschoten.

Om die mensen te herdenken komt later in Amersfoort een monument.

Het monument in Amersfoort
B. van Bohemen - NIOD
Naar overzicht