Nederlandse kinderen (bleekneusjes) naar Engeland om aan te sterken

9 februari 1945 is een bijzondere dag voor een groep kinderen uit Eindhoven. Ze gaan op een schip naar Engeland. Dat is bedacht omdat in Engeland geen oorlog is. En er is meer eten dan bij ons. Kinderen kunnen daar dus rustig bijkomen van de oorlogsjaren.

Huisartsen

Uit Eindhoven mogen 70 meisjes en 70 jongens tussen de 10 en 14 jaar mee op reis. Huisartsen bepalen welke kinderen wel en welke niet mee mogen. Ze kregen allemaal een Nederlands vlaggetje mee én er gaan Nederlandse begeleiders mee. Ze worden uitgezwaaid door de burgemeester.

“Jullie vertrekken naar een mooi en goed land, met een mooi en goed volk. ”

Burgemeester van Eindhoven

De kinderen worden 'bleekneusjes' genoemd. Door alles wat ze hebben meegemaakt hebben ze vaak een bleek gezicht. Ze zijn bang geweest, kwamen soms weinig buiten en hebben veel honger. De bleekneusjes gaan in Engeland naar pleeggezinnen. Ze blijven daar een paar maanden, tot ze weer zijn bijgekomen.

Meer kinderen

Het is de bedoeling dat er de komende maanden meer kinderen uit bevrijde gebieden richting Engeland gaan. In de video hieronder zie je beelden van het vertrek van een groep bleekneusjes, en hoe ze na een paar maanden weer terug zijn gekomen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht