Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Leiders van bevrijders vergaderen over wereld na de oorlog

Winston Churchill, Franklin Roosevelt en Jozef Stalin zijn wereldleiders van drie belangrijke landen tijdens de bevrijding: Groot-Brittanniƫ, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (wat later Rusland wordt).

Op 11 februari 1945 hebben ze een bijeenkomst om afspraken te maken. Ze praten over hoe het met de wereld gaat als de oorlog is afgelopen. Beelden van de vergadering zie je hierboven.

Het lijkt erop dat de oorlog binnenkort afgelopen zal zijn, zeggen de bevrijders. Duitsland wordt steeds zwakker en steeds meer gebieden in Europa zijn bevrijd. Delen van Nederland zijn vrij, maar ook uit stukken in bijvoorbeeld Frankrijk en Polen zijn de Duitsers weggejaagd.

De Britse premier Churchill heeft de bijeenkomst georganiseerd. Hij wil afspraken maken met de andere leiders om zo te voorkomen dat er chaos ontstaat na de oorlog. Ook wil hij dat het rustig blijft en iedereen de vrede bewaart.

VN

Daarom is bedacht om een vereniging van landen op te richten, de Verenigde Naties. Leiders van de landen moeten voortaan samenwerken en geen oorlogen beginnen.

Grenzen

De leiders hebben ook afspraken gemaakt over nieuwe grenzen van sommige landen. Zo komt Polen er anders uit te zien als de oorlog voorbij is. Ze leveren wat land in aan de ene kant en krijgen er land bij aan de andere kant.

Ook is afgesproken dat Duitsland wordt opgedeeld in vier delen. Die delen worden bestuurd door Frankrijk, Groot-Brittanniƫ, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Hoe dit precies moet gaan is nog onduidelijk. Daarover moeten later afspraken worden gemaakt.

Naar overzicht