Het is ook oorlog aan de andere kant van de wereld

In Europa viel Duitsland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog veel landen binnen, zoals Nederland, België, Frankrijk en Polen. Aan de andere kant van de wereld, in Azië, wilde een ander land gebieden veroveren: Japan.

Japan is bevriend met Duitsland. Net als Duitsland wil het land uitbreiden. Daarom vallen de Japanners veel andere landen binnen. Ook het land Nederlands-Indië.

Nederlands-Indië en Japan
NOS

Nederlands-Indië was een kolonie van Nederland. Lange tijd was ons land er de baas. Er woonden veel Nederlanders in het land. Zij hadden bijvoorbeeld plantages, waar thee en kruiden werden verbouwd. En ze bepaalden de regels in het land.

In maart 1942 vielen de Japanners Nederlands-Indië aan. Daar sluiten ze veel Nederlandse mensen op in kampen.

Jappenkampen

De kampen worden ook wel Jappenkampen genoemd. In de Jappenkampen zitten de mannen apart van de vrouwen. Jonge kinderen moeten bij hun moeder blijven. Er is weinig eten en de gevangenen worden slecht behandeld. In dit soort kampen komen duizenden mensen om het leven.

Joke zit ook in zo'n kamp. Ze maakt tekeningen over het leven daar.

Bekijk ook

De oorspronkelijke inwoners van Nederlands-Indië zitten niet in de kampen. Veel van hen willen niet dat Japan de baas wordt. Maar ze willen ook niet dat Nederlanders de baas zijn. Ze willen het liefst onafhankelijk zijn. Dat betekent dat ze zelf de baas zijn in hun land. Steeds meer mensen zeggen dit.

Een paar jaar na de oorlog zal het land inderdaad onafhankelijk worden, en heet het voortaan Indonesië.

Naar overzicht