Mensen (en honden!) ruimen mijnen op

In de jaren dat het oorlog is in Nederland, verstoppen de Duitse soldaten veel mijnen in het land. Rond het eind van de oorlog liggen er meer dan een miljoen, verspreid op verschillende plekken in Nederland.

Die mijnen zijn gevaarlijk, want als iemand er op staat kunnen ze ontploffen. Daarom wordt er van alles aan gedaan om ze te vinden.

Een mijn ontploft
NIOD

Mensen die wonen in plaatsen die al zijn bevrijd hebben ook last van de mijnen. Ze krijgen het advies om niet van de weg af te gaan. Ook kunnen ze niet het land op om groenten te oogsten. Dat is te gevaarlijk, want er kunnen bommen op de akkers liggen.

Opruimen

Eind 1944 begint een team Nederlandse vrijwilligers met het opruimen van de mijnen. Dat doen ze in gebieden die al bevrijd zijn, in het zuiden van het land. Op 16 februari 1945 gaat er voor het eerst iets mis: een mijn ontploft en één van de mijnenruimers komt om het leven.

Bekijk ook

De meeste Nederlandse mijnenopruimers zijn vrijwilligers. Ze hebben zich opgegeven om te helpen. Frans uit Tilburg is een van hen. hij heeft zich aangemeld omdat hij iets wil doen voor Nederland.

Ontploffing

Met speciale apparatuur zoeken ze naar plekken waar mijnen in de grond zitten. Als ze een mijn vinden, wordt die voorzichtig uit de grond gehaald en moet iedereen aan de kant. Daarna laten ze de mijn op een veilige plek ontploffen.

Een mijnenruimer zoekt naar mijnen in de grond
NIOD

In de bevrijde gebieden moet ook Duitsers die gevangen zijn genomen helpen bij het gevaarlijke werk. En ze krijgen hulp van honden. Zoals oorlogshond Ricky. Die wordt zelfs een held.

Hond Ricky

Ricky is een hond die werkt voor het leger. Hij was samen met soldaten bij Nederweert in Limburg mijnen aan het zoeken, toen er iets misging. Opeens ontplofte er een mijn, waardoor zijn begeleider gewond raakte.

Ricky raakte niet in paniek, maar liep voorzichtig terug om hulp te halen. Hij wees een groep soldaten de weg naar zijn gewonde begeleider. Die konden hem daardoor naar een ziekenhuis brengen. Na de oorlog kreeg Ricky een medaille voor deze heldendaad.

Ricky de hond
-
Naar overzicht