Moeders protesteren tegen voedseltekort

Een groep van 200 moeders is de straat op gegaan in Amsterdam. Ze accepteren niet langer dat ze te weinig voedsel krijgen en protesteren bij het stadhuis. Ze vinden dat de burgemeester van Amsterdam meer moet doen om eten eerlijk te verdelen.

Gevaarlijk

Het is gevaarlijk om actie te voeren. In Amsterdam zijn de Duitsers de baas en lopen soldaten op straat. Maar de moeders hebben geen keus, zeggen ze.

“Als we nu niets doen, geven ze ons straks een steen om op te eten. ”

Een van de moeders

De burgemeester van de stad zegt dat hij snapt dat de vrouwen boos zijn. Maar hij kan er niets aan veranderen. Er is gewoon te weinig. Wel bezoekt hij twee Centrale Keukens en hij belooft dat de kwaliteit van het eten beter zal worden.

Centrale Keukens

In verschillende grote keukens maken mensen in enorme potten en pannen maaltijden. Dat wordt verdeeld onder de bevolking. Iedereen heeft recht op een afgesproken hoeveelheid eten. Dat is nu, in februari 1945, 340 kilocalorieën. Veel te weinig voor een gezond leven, maar er is niet meer.

De protesten zijn aangekondigd met verf op gebouwen en in artikelen in een illegale krant. In de krant die stiekem wordt uitgedeeld staat:

“Vrouwen, vecht voor je kinderen, eis meer voedsel. Niet mopperen en klagen, maar massa-acties! ”

Krant 'De Waarheid'

Ook in andere steden wordt geprotesteerd. In bijvoorbeeld Rotterdam en Dordrecht zijn tientallen vrouwen de straat op gegaan. Ze hebben er voor gezorgd dat er meer controles komen bij de Centrale Keukens. Want daar wordt het eten vaak oneerlijk uitgedeeld of gestolen.

Oproep om te demonstreren in Amsterdam
beeld: Hollandse Hoogte

Bekijk ook

Naar overzicht