Bevrijders gedragen zich niet altijd goed

Burgemeesters van sommige steden in bevrijde gebieden hebben klachten over de bevrijders. Soldaten die Nederlandse gebieden hebben bevrijd, gedragen zich niet altijd goed. Sommigen vernielen dingen en anderen stelen spullen.

Kippen en kluizen

Boeren vertellen dat kippen worden gestolen en gebouwen worden voor de lol in brand gestoken. In sommige steden, waar veel mensen zijn geëvacueerd, stelen soldaten zelfs waardevolle spullen uit kluizen.

“Er is voor honderdduizenden guldens aan geld, juwelen, linnengoed, schilderijen, kleren, dekens gestolen. ”

Iemand van de regering

Geëvacueerd

In gebieden waar wordt gevochten, zoals in Limburg, zijn weinig bewoners. Die zijn geëvacueerd. Dat betekent dat ze naar veiligere plekken zijn gestuurd. Soms komen de bewoners na de gevechten weer thuis en zien ze dat er veel schade is in hun stad.

Op 22 februari 1945 schrijft de burgemeester van Gennep naar de minister in Londen dat het zo echt niet langer kan. De Nederlanders zijn blij met de bevrijders, maar dit gaat te ver.

Problemen

De bevolking heeft het al zo zwaar gehad, zegt de burgemeester. Iedereen hoopte dat de problemen voorbij zouden zijn als de bevrijders kwamen. Hij vraagt of de minister er iets aan kan doen.

Naar overzicht