Duizenden witte broden af te halen bij bakkers (dankzij Zweden!)

Het is een mooie dag in veel Nederlandse steden. Bakkers hebben eind februari 1945 duizenden witte broden gebakken. En dat hebben veel mensen al lang niet meer gegeten. Daarom staan er lange rijen bij de bakkers.

In de hongerwinter was er te weinig eten, dus werd er brood gebakken van allerlei dingen die je normaal niet zou eten.

“De afgelopen maanden heb ik wat rotzooi moeten bakken. Ik gebruikte soms meel, maar ook groene erwten, vermalen tulpenbollen en soms zelfs stro. ”

Bakker Piet Vlaming

Het meel voor de broden is uit het land Zweden naar Nederland vervoerd.

Iedereen mag een half brood ophalen. En ook krijgt iedereen een pakje margarine, een soort boter. Voor kinderen is er ook wat melk en levertraan. Dat is een soort olie met veel voedingsstoffen erin.

Zweden is neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent dat er niet wordt gevochten. Ze horen niet bij de Duitsers, maar ook niet bij de bevrijders. Ze zijn onpartijdig. Daarom zijn er in Zweden niet zoveel problemen met voedsel, en kunnen ze Nederland helpen tijdens de hongerwinter.

Bakkers maken met het meel uit Zweden brood dat anders is dan wat we kenden in Nederland. Mensen zijn er dolblij mee. "Het brood ziet er uit om van te watertanden", zegt Maria. "Prachtig tarwebrood, en het smaakt als cake. Vanavond maken we er een groot feest mee. Bedankt Zweden!"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook

Naar overzicht