Er zijn al maanden overstromingen in Zeeland

Het is stil op straat in Walcheren, een deel van Zeeland. Je hoort er alleen water tegen huizen klotsen. In oktober werd het gebied al bevrijd, maar sinds die tijd zijn veel mensen weggegaan. Het land overstroomt namelijk elke dag.

De overstromingen zijn ontstaan toen de bevrijders bommen gooiden op de dijken die om Walcheren heen staan.

Dijken kapot

De bevrijders wilden in oktober 1944 zo snel mogelijk het land rondom de Schelde bevrijden. Dat was een belangrijke vaarroute naar de haven van Antwerpen. Ze wilden de Duitsers in het gebied dwarszitten. Daarom besloten ze om de dijken op vier verschillende plekken te vernielen.

Maar maanden later zijn de dijken nog steeds niet gerepareerd.

In oktober stond op deze site een bericht over de bombardementen. Kees (12) en Jo (11) zagen en hoorden hoe de bevrijders de dijken kapot maakten.

Zo'n 80% van het land van Walcheren staat regelmatig onder water. Elke dag stroomt er zeewater door gaten in de dijk naar dorpen en steden. Bijna iedereen is gevlucht. Alleen in de buurt van dijken en in het centrum Middelburg kun je op sommige plekken nog droog blijven.

Het is daarom heel druk in Middelburg. Mensen die zijn gevlucht voor het water slapen daar al maanden in scholen en kerken.

Walcheren overstroomt in 1945
-

Cees woont in Vlissingen, dat ook vaak onder water staat. Als het vloed wordt, stroomt zeewater de stad in. Wordt het eb, dan blijft er een dikke laag modder achter. De wijk van de jongen was een grote puinhoop. Hij zag overal dakpannen en kapotte huizen.

Cees woont nog wel thuis, maar soms merkt hij dat het water naar binnen stroomt.

“Op een nacht als er hoogwater was, lag ik te dobberen in mijn bed. Dan voelde ik ernaast en dan was het 'plons'! ”

Cees uit Vlissingen

De inwoners van Walcheren willen niets liever dan de dijken repareren, om de overstromingen te stoppen. Maar dat is lastig. Want hijskranen, auto's, bouwmateriaal en ook werkmannen zijn niet te krijgen.

In grote delen van de rest van Nederland is het nog steeds oorlog en zijn de Duitsers de baas. Er zit niets anders op dan wachten en proberen te leven met de overstromingen.

Het dorp Serooskerke staat onder water
foto: NIOD
Naar overzicht