Feest in Limburg: hele provincie is bevrijd

De plaatsen Venlo, Arcen, Bergen, Well en Velden worden begin maart 1945 bevrijd. De Duitsers zijn er niet langer de baas.

Het zijn de laatste plaatsen in de provincie Limburg die nog niet bevrijd waren. Op 3 maart 1945 is daarom eindelijk de hele provincie weer vrij.

De eerste plaats waar de bevrijders Nederland binnenkwamen was ook in Limburg. Het dorp Mesch werd al in september 1944 bevrijd door de geallieerden. Vlak daarna gebeurde dit ook met Maastricht, de eerste stad. In totaal is er dus zo'n zes maanden gevochten om de provincie te bevrijden.

De plaatsen die nu zijn bevrijd liggen langs de rivier de Maas. Het was voor de geallieerden lastig om naar de overkant te komen. De Duitsers hadden namelijk gezorgd voor een stevige verdediging.

Via de andere kant lukte het de bevrijders nu wel. Ze hebben een tijd in Duitsland gevochten en zijn nu vanuit daar de grens over gegaan naar Limburg.

Bevrijding laatste plaatsen in Limburg
-

Er is veel schade, vooral in de stad Venlo. De inwoners waren een tijd geleden al de stad uitgestuurd door de Duitsers. Na de bevrijding konden ze terug. Ze zagen een verwoeste stad. Woningen, straten en een kerk liggen helemaal in puin.

Je ziet het in de video hieronder.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht