Aadje (7) reist in een week naar Friesland om te kunnen eten

Aadje van Vondelen is zeven jaar. Hij komt op 8 maart 1945 na een lange reis aan in Noordbergum, in Friesland. Samen met 143 andere kinderen is hij een week onderweg geweest.

Ondervoed

De kinderen zijn vanuit Delft in Zuid-Holland met een boot naar Friesland gevaren. Omdat daar op het platteland meer eten is. Ouders konden hun kinderen opgeven voor de reis als die erge honger hadden. Veel kinderen zijn ondervoed, dat betekent dat ze lange tijd te weinig hebben gegeten. Daardoor zijn ze behoorlijk zwak.

De vader en moeder van Aadje wilden hem natuurlijk liever thuis houden, maar dat ging echt niet langer. Het lukte ze niet om genoeg eten te verzamelen.

“Er was steeds minder te eten, ook voor mijn vier jongere broertjes. Een tijdje terug is mijn oudere broer Thijs vertrokken en daarna moest ik. ”

Aadje (7) uit Delft

De reis naar Friesland is lang en zwaar. Ze moeten door gebied waar de Duitsers nog de baas zijn. Onderweg horen ze bombardementen en gaat het flink stormen.

“Toen ik de boot op moest, zei mijn vader: 'Als je niet wilt, dan hoef je niet.' Maar ik stond al heel lang te wachten met mijn spulletjes. Ik moest denken aan mijn broertjes en aan dat er steeds minder te eten was thuis. En toen ben ik toch de boot in gegaan. ”

Aadje

De boot is niet echt schoon. De kinderen zitten dagenlang dicht op elkaar in stro. Na een tijdje begint dat behoorlijk te stinken. Als ze naar de wc moeten, gebruiken ze een ton. Daardoor stinkt het in de boot erg naar poep en plas. Vooral dat laatste vindt Aadje maar niks.

“Ik moest over de ton hangen om te kunnen plassen en poepen, ook waar meisjes bij waren. ”

Aadje

Toen ze aankwamen in Noordbergum, stonden daar allerlei volwassenen uit de buurt. Zij mochten kiezen welk kind ze in huis wilden nemen. Veel mensen kozen een meisje, omdat die mee kon helpen met schoonmaken en koken.

Aadje bleef als laatste over, maar uiteindelijk besloot toch iemand om hem mee te nemen. Aadje was erg mager, moe en had het koud. Maar de komende tijd zou hij eindelijk weer meer eten krijgen.

Naar overzicht