Amerikanen bombarderen Japanse hoofdstad

Tientallen gevechtsvliegtuigen vliegen midden in de nacht van 10 maart 1945 over Tokio, de hoofdstad van Japan. Ze laten enorm veel bommen vallen boven de stad. Die zorgen voor een grote chaos: gebouwen storten in en overal breekt brand uit.

Tienduizenden mensen komen om het leven en zo'n miljoen mensen worden dakloos. Het is het grootste bombardement wereldwijd, ooit.

Geef je over

De aanval werd gedaan door de Verenigde Staten. Ze stegen op vanuit verschillende legerkampen in Azië. Met de bombardementen wilden ze zorgen dat Japan zich zou overgeven en stoppen met de oorlog.

Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt niet alleen gevochten in Europa. Ook in Azië is strijd. Japan wil daar veel andere landen veroveren, maar Amerika is daar erg op tegen.

Japan heeft ook Nederlands-Indië bezet, waar mensen in kampen worden opgesloten. Hier kon je op deze site eerder dit bericht over lezen.

Bekijk ook

In totaal laten de vliegtuigen zo'n 500.000 bommen op Tokio vallen. Die bommen zorgen ervoor dat huizen en gebouwen in brand vliegen. Veel huizen in Tokio zijn gemaakt van hout.

Doordat het die nacht hard waait, verspreiden de vlammen snel en staat binnen korte tijd een groot deel van de stad in de fik. De vlammen zijn soms wel honderden meters hoog.

Luchtfoto van het bombardement op Tokio
beeld: Polaris Images

Haruyo Nihei is 8 jaar en woont in Tokio. Haar vader maakt haar wakker als de bombardementen beginnen. Ze vertelt wat ze zag.

“De bommen vielen naar beneden als regendruppels. Het waaide hard en er waren veel vlammen. Het leek alsof de wereld verging. ”

Haruyo

Haruyo gaat samen met haar familie naar buiten. Ze moet door het vuur rennen om te vluchten. Ze overleeft de bombardementen, maar het scheelt niet veel.

“Ik hield de handen vast van mijn vader, mijn moeder en mijn zusje en we renden voor ons leven door het vuur. ”

Haruyo

Toen de Japanse keizer hoorde dat Tokio was aangevallen, leek hij niet heel geschrokken. Hij zei dat het niets zou veranderen en dat Japan niet opgeeft. De Amerikanen dreigen daarom ook andere steden aan te vallen.

Naar overzicht