Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De koningin is weer (eventjes) in Nederland

Na vijf jaar in het buitenland is de koningin weer terug in Nederland. Voor even dan. Op 13 maart 1945 komt een beveiligde auto aan bij het plaatsje Eede, in Zeeland.

Koningin Wilhelmina stapt uit en zwaait naar het publiek. En dan stapt ze over de grens, ze is nu weer echt in haar land. In de video hierboven zie je beelden van dit bezoek.

Gevlucht

De koninklijke familie is aan het begin van de oorlog gevlucht naar het buitenland. Ze waren bang om opgepakt te worden door de Duitsers. Koningin Wilhelmina is naar Engeland gegaan en haar dochter vluchtte zelfs naar Canada. Daar hebben ze jaren gewoond.

Nu delen van Nederland zijn bevrijd, is het weer wat veiliger om terug naar Nederland te komen.

Wilhelmina bezoekt alleen dorpen en steden die zijn bevrijd. Ze gaat op de eerste dag naar 11 plaatsen in Zeeland. Daar bekijkt ze de schade en praat ze met inwoners. Vooral met mensen die in het verzet hebben gezeten en met mensen die een familielid zijn verloren in de oorlog.

Wilhelmus

Iedereen is superblij om de koningin te zien. Het is een teken dat de oorlog echt bijna voorbij is en dat Nederland binnenkort gewoon weer van Nederland is. Overal staan mensen langs de weg en wordt het volkslied Het Wilhelmus gezongen.

In IJzendijke liepen zelfs hele schoolklassen naar buiten. De directeur en de burgemeester gingen op een tafel staan en alle leerlingen stonden eromheen. Ze riepen naar de koningin: "Hoera! Hoera! Hoera!"

“Dit is één van de grootste gebeurtenissen uit mijn leven. ”

Koningin Wilhelmina

Vanwege de veiligheid wordt niet bekendgemaakt wanneer Wilhelmina precies waar zal zijn. Maar ze blijft de komende dagen in Nederland, om meer bevrijde plaatsen te bezoeken. Daarna gaat ze weer naar Engeland, totdat heel Nederland bevrijd is.

Naar overzicht