Kinderen bedelen op straat voor eten

Kinderen in de grote steden in het westen van Nederland hebben het zwaar. Ze hebben honger, maar er is niet genoeg te eten. Grote groepen kinderen gaan daarom langs huizen en bedelen om een sneetje brood of een rauwe aardappel.

In de krant wordt opgeroepen om 'verkleumde en hongerige peuters' binnen te laten, zodat ze kunnen opwarmen. Ook wordt er opgeroepen om kinderen een sneetje te brood geven als je iets over hebt.

Hongerige kinderen op straat op blote voeten
NIOD

De afgelopen maanden zijn steeds meer kinderen verwaarloosd door hun ouders. Kinderen worden zelfs alleen gelaten en komen dan terecht in een tehuis. De kindertehuizen zitten hierdoor bomvol.

Amsterdam

Een kindertehuis in Amsterdam zit zo vol dat ze niet alle kinderen zelf kunnen opvangen. Een deel van de kinderen is daarom in pleeggezinnen geplaatst. Het kindertehuis helpt kinderen die jonger zijn dan 17 jaar en geen ouders of verzorgers meer hebben.

In 1943 en 1944 werden er gemiddeld 50 kinderen per maand opgenomen in het huis. In de eerste maanden van 1945 is dat aantal verdubbeld tot zeker 100 per maand.

Voedseluitdeling
NIOD
Naar overzicht