Rotterdam geraakt door een raket

Vroeg in de ochtend van 18 maart 1945 is er een grote explosie in een woonwijk in Rotterdam. 34 woningen zijn verwoest en nog eens 80 huizen zijn erg beschadigd. Ook zijn er 42 mensen omgekomen. De chaos is groot.

Muren storten in

Coby is 12 jaar als de bom neerstort in haar wijk. "Ik hoorde een hard zoef-geluid en ik zag alle muren in elkaar storten", vertelt ze. Het blijkt dat er een V1-bom is neergekomen op de wijk.

V1-bommen zijn bommen die van afstand kunnen worden afgevuurd. Dat is redelijk nieuw in de tjd van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers schieten veel V1-bommen vanuit Nederland richting andere landen, zoals Groot-Brittanniƫ en Belgiƫ.

Hier zie je en lees je meer over dit soort bommen.

De V1-bom was eigenlijk niet bedoeld voor Rotterdam, maar voor Antwerpen. Deze stad heeft een haven die belangrijk is voor de bevrijders. Ze brengen er soldaten, wapens en voedsel naartoe.

De Duitsers wilden de bevrijders dwarszitten en de haven beschadigen.

Bekijk ook

Het komt wel vaker voor dat een V1-bom verkeerd terechtkomt. Ze vliegen dan een verkeerde baan of komen te vroeg neer. Zoals nu dus is gebeurd in Rotterdam. De schade is groot, maar de Duitsers zeggen dat het niet door hen komt. Ze zeggen dat er een gasexplosie is geweest.

Mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt, kunnen voorlopig slapen in een sporthal.

Naar overzicht