Duitse Alfred (12) vocht voor Adolf Hitler

20 maart 1945 is een bijzondere dag voor Alfred van 12 en een groep andere Duitse kinderen. Ze zijn uitgenodigd in de tuin van een regeringsgebouw in Berlijn en daar ontmoeten ze Adolf Hitler.

Hitler is de dictator van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen haten hem, maar in Duitsland zijn er ook mensen die hem bewonderen. Ze geloven dat hij van Duitsland een sterk en groot land maakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 50 miljoen mensen om het leven. Dat gebeurde niet alleen tijdens gevechten. Hitler en zijn nazi's lieten ook 6 miljoen Joden en honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten en Jehova's Getuigen ombrengen in kampen. Hier lees je daar meer over.

Alfred is lid van de 'Hitlerjugend'. Dat is een Duits woord en het betekent Hitlerjeugd. Het is een organisatie van kinderen die zich in willen zetten voor Hitler en het Duitse leger.

Duizenden jongens en meisjes zitten bij de Hitlerjugend. Ze krijgen les in de idee├źn van Hitler en leren ook hoe ze moeten vechten. Veel kinderen moeten tijdens de oorlog ook echt gaan vechten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Op 20 maart 1945 krijgt Alfred een medaille. Hij is dapper geweest, vindt Hitler. Tijdens gevechten tussen Russische en Duitse soldaten heeft Alfred 12 Duitse gewonde soldaten geholpen. Ook heeft hij koeien gered en een Russische spion laten oppakken door de politie.

Zwakke Hitler

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Hitler zich laat zien aan het publiek. Meestal zit hij in een bunker, samen met legerleiders.

Het valt mensen op dat hij er moe, zwak en ziek uitziet. Na de uitreiking van de medailles gaat Hitler weer naar binnen.

Later blijkt dit de laatste keer te zijn geweest waarop Hitler buiten te zien was.

Naar overzicht