Waar zijn de bevrijders nu?

Heel Limburg, bijna heel Noord-Brabant, en delen van Zeeland en Gelderland zijn vrij. Daar zijn de Duitsers weggejaagd. Maar de rest van Nederland is op 22 maart 1945 nog steeds bezet door de nazi's.

Toch is er hoop, want net over de grens met Duitsland, hebben soldaten van de bevrijders steeds meer succes.

Duitsland

De geallieerden, de soldaten uit vrije landen, proberen de Duitsers te verslaan. Niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Europa. Ze vechten ook in Duitsland, want uiteindelijk willen ze dat de nazi's nergens meer de baas zijn. Ook niet in Duitsland zelf.

De tactiek van de geallieerden is om zo snel mogelijk naar de hoofdstad van Duitsland te gaan. Als ze Berlijn hebben gewonnen, zal de oorlog afgelopen zijn, hopen ze.

De afgelopen weken is er hard gevochten in Duitsland, net over de grens bij Limburg en Noord-Brabant. Grote steden als Keulen zijn gebombardeerd en de nazi's zijn er verslagen.

De grens over

Veel mensen hopen dat de bevrijders ook weer terug naar Nederland komen, om daar bezette plaatsen te bevrijden. Dat is ook al gebeurd: begin maart is bijvoorbeeld Venlo bevrijd, en een paar andere plaatsen in Limburg.

Bekijk ook

Naar overzicht