Bevrijde gevangenen uit Auschwitz zijn onderweg naar huis

Een groep Joodse mensen uit Nederland is begonnen aan hun reis naar huis. Ze hebben gevangen gezeten in Auschwitz, een concentratiekamp in Polen. Na de bevrijding van dat kamp zijn ze de afgelopen tijd verzorgd en aangesterkt.

Nu, eind maart 1945, kunnen ze eindelijk beginnen aan de reis naar huis. Of wat daar nog van over is.

Auschwitz

De Duitse dictator Adolf Hitler heeft een hekel aan bepaalde bevolkingsgroepen, zoals Joden, Sinti, Roma, homoseksuelen en gehandicapten. Hij liet in heel Europa mensen uit die groepen oppakken en naar concentratiekampen brengen.

Kamp Auschwitz was het grootste en meest beruchte concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. Meer dan een miljoen Joodse mensen zijn hier door de nazi's naartoe gebracht.

De gevangenen leefden er in slechte omstandigheden en de meesten zijn er ook vermoord. Twee maanden geleden, in januari 1945, werd Auschwitz bevrijd. Zo'n 8000 mensen waren toen nog in leven. Daar zaten ook kinderen bij.

De mensen die weer kunnen reizen, zijn nu naar de stad Katowice gebracht. Daar worden ze opgevangen en krijgen ze eten. Het is belangrijk om goed te eten, want de gevangenen waren uitgehongerd toen ze werden bevrijd.

Otto Frank

Eén van de mannen in de groep in Katowice is Otto Frank. Hij zat een tijd gevangen in Auschwitz, nadat hij in Amsterdam was opgepakt. Hij is dankbaar dat hij weer vrij is, maar mist zijn vrouw en kinderen. Hij weet op dit moment nog niet dat Anne Frank, zijn dochter, om het leven is gekomen.

“Ze zijn erg dapper, vooral Anne. Ik mis vooral Anne. ”

Otto Frank

Ro de Winter zit ook bij de groep Joodse overlevenden. Ze zat de afgelopen weken met een aantal vrouwen in een barak. Als ze uit Auschwitz vertrekt, kijkt ze nog één keer achterom.

“Nog eenmaal werpen we een blik op het eens zo gehate en nu verlaten kamp, waar miljoenen onschuldige mensen zijn doodgemaakt, vergast en verbrand door de nazi's. ”

Ro de Winter

Bekijk ook

Naar overzicht