De eerste plaats in het noorden van Nederland is bevrijd!

Britse soldaten lopen en rijden in de ochtend van 28 maart 1945 het dorp Megchelen binnen, dat ligt in Gelderland, bij de grens met Duitsland. Het doel van de soldaten: de Duitsers verslaan en de inwoners bevrijden.

Met tanks komen ze vanuit Duitsland de grens over gereden. Maandenlang keken de inwoners uit naar dit moment. De bevrijding gaat beginnen!

Megchelen is de eerste plaats in Nederland boven de grote rivieren die wordt bevrijd
-

De grote rivieren

Dwars door Nederland lopen een aantal grote rivieren: de Nederrijn, Lek, Waal, Maas en Merwede. Ze stromen van de Duitse grens tot de Noordzee, langs verschillende steden in Noord-Brabant en Gelderland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan bij deze rivieren grenzen van de bevrijding van het land. Het is namelijk lastig om met veel tanks de rivieren over te gaan, en de Duitsers verdedigen deze plekken natuurlijk goed.

De bevrijders vertelden vooraf tegen de inwoners van Megchelen dat ze moesten schuilen of vluchten. Want ze waren niet voorzichtig tijdens de bevrijding van het dorp.

De geallieerden wilden zeker weten dat de Duitse soldaten verslagen zouden worden, dus ze schoten met tanks op veel huizen in het dorp. Hierdoor was er veel schade.

Voor de bevrijding waren er 159 huizen in het dorp, maar na een paar uur zijn er nog maar 4 onbeschadigd. De rest is beschadigd of zelfs helemaal verwoest.

Maanden geleden, in september 1944, probeerden de legers van de bevrijders ook al om boven de rivieren te komen. Duizenden soldaten sprongen toen als verrassingsaanval uit vliegtuigen.

Maar bij Arnhem mislukte de aanval, de bevrijders werden tegengehouden bij een brug over de Nederrijn. Daardoor konden ze niet verder en bleven de plaatsen ten noorden van de rivier bezet gebied.

Bekijk ook

Naar overzicht