Harde gevechten met tanks bij de grens

In de buurt van de grens tussen Nederland en Duitsland zijn dagenlang harde knallen te horen. Op 30 maart 1945 rijden allemaal tanks bij Winterswijk en Aalten. En soldaten van de bevrijders en de bezetters schieten op elkaar.

Britse en Canadese soldaten proberen om zo snel mogelijk veel plaatsen te bevrijden en daarom rijden ze met tientallen tanks de grens over. Maar de Duitsers laten dat niet toe, ze vallen de bevrijders aan.

Bewoners kunnen niets anders dan schuilen en afwachten wat er gaat gebeuren.

Bevrijding weer begonnen

In september 1944 werd de eerste plaats in Nederland bevrijd. Soldaten van de bevrijders, de geallieerden, hebben toen delen van Zuid-Nederland bevrijd. Maar na een paar weken lukte het niet meer om Nederland verder te bevrijden.

Maandenlang lag de bevrijding daarom stil en bleven de Duitsers in veel plaatsen de baas. Maar eind maart 1945 gaat de bevrijding weer verder! Mensen in het noorden van het land kunnen niet wachten tot de oorlog ook voor hen eindelijk voorbij zal zijn.

Bekijk ook

Toen de Duitse bezetters hoorden dat de bevrijders onderweg waren, verstopten ze zich in het plaatsje Woold in de provincie Gelderland. De weg stond vol met militaire voertuigen van de Duitse soldaten. Toen de bevrijders in de buurt kwamen, schoten de Duitsers op ze.

Schade

Binnen een paar uur waren tien tanks vernietigd. Negen Britse soldaten en zestien Duitsers kwamen om het leven en een boerderij ging in vlammen op. Er was veel schade, maar uiteindelijk waren de bevrijders het sterkst.

Toen de bewoners hoorden dat de Duitsers waren verjaagd, kwamen ze naar buiten. Eindelijk was er opnieuw een stukje Nederland vrij!

Naar overzicht