Militairen vertellen over de bevrijding van Enschede

Op eerste Paasdag 1945 marcheren Britse soldaten de straten van Enschede binnen. Het is ze gelukt om voorbij de Duitse bezetters te komen. De bevrijding van Enschede ging niet vanzelf, er werd flink gevochten. Drie Britse soldaten vertellen erover.

Het regende af en toe en de lucht was grijs, vertelt soldaat Harold Canner. We vertrokken vroeg in de ochtend met ons leger richting Enschede. We kwamen onderweg meerdere keren de vijand tegen.

“We hebben een paar keer het kanon ingezet. ”

Harold Canner, Britse soldaat

Tegen de avond bereikten we de stad. Veel gebouwen stonden toen in brand. Later op de avond ben ik nog naar een Paasdienst gegaan in een boerderij. Ik was erg blij dat het toch gelukt was om Pasen te vieren.

Granaten

Toen soldaat Ernest Briggs Enschede binnenviel kwamen er granaten op hem af. Ze ontploften in de lucht en niemand raakte gewond.

“Toen we de stad binnen kwamen was er bijna niemand op straat. Het was te gevaarlijk, omdat de vijand nog niet was verjaagd. ”

Ernest Briggs, Britse soldaat

Sidney Beck vertelt dat hij via het noorden de stad Enschede probeerden binnen te komen, maar dat lukte niet. Onze tanks konden niet het kanaal oversteken.

“Bruggen over het kanaal werden opgeblazen door de Duitsers. ”

Sidney Beck, Britse soldaat

Het lukt de Britse soldaten uiteindelijk om de Duitsers te verjagen. Hiermee is een begin gemaakt met de bevrijding van het oosten van Nederland.

Bevrijding Twente
Nationaal Archief

Hengelo, Enschede en het vliegveld Twente zijn belangrijke doelen om terug te veroveren op de Duitsers. De bevrijding van heel Twente duurt 9 dagen.

Kaart Twente 1945
NOS

Beelden

In het filmpje hieronder zie je hoe blij de Enschedeërs en Hengeloërs zijn met de bevrijding van hun stad.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht