Tip: zo maak je soep of stamppot van brandnetels

In de natuur of gewoon langs de kant van de weg kan je zelf wilde groenten verzamelen. Als je weet wat je moet zoeken, kan je buiten je eigen maaltijd vinden.

Op veel plekken in Nederland is nog steeds veel te weinig eten. Het voorlichtingsbureau van den Voedingsraad geeft daarom tips in de krant De Telegraaf.

Brandnetels, paardenbloem en vogelmuur

Er zijn drie soorten planten die je goed kunt gebruiken in een maaltijd. Het gaat om de bladeren van paardenbloemen, brandnetels en vogelmuur. Alle drie de planten zijn nu volop in de natuur te vinden. Hieronder twee recepten hoe je de wilde groenten kunt klaarmaken.

Recept: Soep of stamppot van brandnetels

Voor een gerecht met brandnetels gebruik je de jonge, zachte, lichte toppen van de plant. Kijk wel uit. Gebruik voor het plukken handschoenen tegen het branden.

- Gooi koken water over de brandnetels. Zo zorg je ervoor dat de bladeren niet meer branden

- Was vervolgens de brandnetels met koud water

- Doe de brandnetels in een pan met water en breng de groente aan de kook. Kooktijd 10 min

- De gekookte groente kan je aan de soep toevoegen of met wat gekookte aardappelen tot stamppot verwerken

- Voeg zout of olie toe

Recept: Salade van paardenbloem of vogelmuur

Van de paardenbloem eet je alleen de zachte, licht groene, jonge bladeren. Verwijder de bloemknoppen en stengels. Van de vogelmuur kun je alle blaadjes gebruiken. Beide groenten worden op dezelfde manier bereid.

- Was de blaadjes van de groente en laat het goed uitlekken

- Doe de bladeren in een schaal en meng de sla aan met slasaus

- Voeg azijn of olie toe aan de salade

Naar overzicht