Kamp Westerbork bevrijd zonder geweld

De Canadese bevrijders komen steeds dichterbij. Iedereen in kamp Westerbork praat erover. Er vliegen gevechtsvliegtuigen over het kamp en in de verte horen ze de gevechten tussen de Duitsers en de Canadezen. De bevrijding kan niet lang meer duren.

Angst

Er zitten ruim 850 gevangenen in het kamp en die zijn er niet gerust op. Ze maken zich zorgen over wat de Duitse kampbewaarders gaan doen, nu de Canadese bevrijders steeds dichterbij komen.

Ed van Thijn is 10 jaar en zit sinds januari 1945 in kamp Westerbork.

“Niemand weet wat er gaat gebeuren. Iedereen is bang dat de Duitsers het kamp uit wraak in brand gaan steken. Er is heel veel angst en niemand kan slapen. ”

Ed van Thijn (10)
Ed van Thijn
Kamp Westerbork

Maar de Duitsers doen niets. Ook zij krijgen te horen dat de bevrijders onderweg zijn en één voor één verlaten ze het kamp. Zonder geweld.

Op 12 april 1945 is het dan echt zo ver. Via een telefoontje krijgen de gevangen goed nieuws: "De Tommies komen!", daarmee worden de Canadezen bedoeld. Iedereen rent naar buiten om de bevrijders te begroeten. Ed klimt in een wachttoren en ziet de bevrijders het kamp binnenrijden.

Veel gevangen springen bovenop de tanks en rijden samen met de bevrijders het kamp binnen. Iedereen is enorm opgelucht. De Canadese soldaten delen sigaretten en chocolade uit aan de gevangenen.

“De smaak van de eerste chocolade en het witte brood vergeet ik nooit meer. ”

Ed van Thijn (10)

In heel Europa staan tijdens de oorlog concentratiekampen. Westerbork is een groot kamp in Nederland. Tijdens de oorlog zijn 102.000 mensen in kamp Westerbork opgesloten. Vooral Joden, maar ook mensen die zich tegen de Duitsers verzetten.

Vanuit Kamp Westerbork worden de mensen naar andere kampen gebracht in Polen en Duitsland. Daar werden veel van hen vermoord. Je leest er meer over op DEZE PAGINA.

Kamp Westerbork 1945
Niod
Naar overzicht