Spookstad Arnhem eindelijk bevrijd

Britse soldaten hebben de Duitsers verjaagd uit Arnhem. Met hulp van Canadese bommen en granaten is de stad op 14 april 1945 eindelijk bevrijd.

Van de stad zelf is weinig meer over. Huizen, gebouwen en bruggen zijn door de bombardementen verwoest. De stad is leeg, omdat deze maanden geleden al is ontruimd door de Duitsers. Bijna alle inwoners zijn toen vertrokken.

Volgens de bevrijders is Arnhem een spookstad geworden.

“Het is spookachtig, zo'n verlaten stad. Je hebt het gevoel dat je er niet mag zijn. ”

Een soldaat

De reden dat Arnhem helemaal verlaten is, heeft alles te maken met de slag om Arnhem in september 1944. Parachutisten uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Polen probeerden toen vanuit de lucht bij bruggen te landen en ze in te nemen.

Ze hoopten op deze manier de Duitsers te kunnen verslaan. Dat lukte voor een deel, maar bij Arnhem waren de Duitse militairen te sterk. De operatie mislukte. Duizenden militairen overleefden het niet. Kijk hier de video.

Plunderingen

Na de mislukte aanval in 1944 verlieten de inwoners van Arnhem de stad. Dat moest van de bezetters. Duitse soldaten namen de stad over en plunderden Arnhem helemaal leeg. Alles wat volgens de Duitsers nog bruikbaar was werd in vrachtwagens naar Duitsland gebracht.

Huisraad wordt naar gebombardeerde Duitse steden vervoerd
Gelders Archief

Nu de stad eindelijk is bevrijd kunnen de inwoners van Arnhem weer terug naar huis en zullen ze zien hoe erg hun stad is verwoest.

Hier zie je een video van de gevechten tegen de Duitsers en beelden van de verwoeste stad Arnhem.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht