Verzetsstrijder Hannie Schaft is gedood

Verzetsstrijder Hannie Schaft is doodgeschoten door de Duitsers. Dat gebeurde in de duinen in de buurt van Haarlem.

De Duitsers waren al heel lang op zoek naar Hannie, omdat ze in het verzet zat. Dat zijn geheime groepen die op allerlei manieren de Duitsers proberen tegen te werken.

Rode haren

Ruim drie weken geleden werd Hannie gearresteerd door de Duitsers, omdat ze illegale krantjes en een pistool in haar tas vonden. Onderweg naar de gevangenis werd ze herkend. Dat is Hannie Schaft, het meisje met de rode haren, zei een Duitser.

De bezetters waren alle lange tijd op zoek naar een meisje met rode haren. Meerdere mensen hadden een 'meisje met rood haar' zien wegfietsen na verschillende aanslagen op de Duitsers.

Verzetsgroep 1945
NIOD

Hannie begon in het verzet als koerier. Ze vervoerde wapens, bracht geheime berichten rond en hielp onderduikers naar onderduikadressen.

Hoe langer de oorlog duurde, hoe meer Hannie het verzet in ging. Ze leerde schieten met een wapen en pleegde aanslagen op Nederlanders die samenwerkten met de Duitsers. Dat waren mensen die verzetsstrijders en Joden verraden aan de bezetters.

Cel

Lange tijd ging het goed en wist Hannie zich te verbergen voor de Duitsers, maar op 21 maart ging het mis. Hannie werd opgepakt en herkend. Ze werd in haar eentje in een cel gezet. Ruim drie weken lang werd ze dag en nacht verhoord over wat ze allemaal had gedaan in het verzet. Uiteindelijk werd ze als eerste vrouw uit het verzet gedood.

Hannie Schaft in cel
NIOD
Naar overzicht