Hitler is jarig, maar waar is hij eigenlijk?

Hitler is jarig. Hij viert op 20 april 1945 zijn 56ste verjaardag. Maar een vrolijke verjaardag wordt het niet voor hem. Dit jaar geen militaire parades, geen wapperende vlaggen en geen toespraken waarin Hitler wordt bedankt. Zijn Duitse rijk ligt in puin.

Hitler verliest

De nazi's verliezen steeds meer gebied. Niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Europa. De bevrijders vechten ook in Duitsland. Ze willen dat de nazi's nergens meer de baas zijn. Ook niet in Duitsland zelf.

En vanuit het oosten rukken de Russen op. Zij veroveren steeds meer gebied in het oosten van Europa en zijn de grens bij Duitsland al over.

Waar is Hitler?

Hitler zelf leeft al een paar maanden onder de grond. Hij zit samen met andere legerleiders in een bunker in Berlijn. Hij is bang voor luchtaanvallen van de Russen, want die komen steeds dichterbij. Het wordt Hitler duidelijk dat hij de oorlog heeft verloren.

De bunker van Hitler in Berlijn
GettyImages

De bunker van Hitler is 5 meter onder de grond en bestaat uit 30 verschillende kamers. Alle ingangen worden streng bewaakt door Duitse soldaten. De de bunker wordt ook wel "F├╝hrerbunker" genoemd.

De laatste keer dat Hitler is gezien in het openbaar is op 20 maart 1945. Hij bedankt die dag kinderen die hem helpen in de oorlog. In dit artikel lees je er meer over.

Naar overzicht