Kauwgom en chocola voor Aadje in Friesland

Het gaat goed met Aadje, een jongen van 7 jaar uit Delft. Hij is in maart met een groep andere kinderen met de boot naar Friesland gevaren. Daar woont hij tijdelijk bij pleegouders in het dorp Noordbergum.

In april 1945 woont hij er een paar weken. Hij krijgt er goed te eten, is veilig en gaat er ook naar school.

Kinderevacuaties

Meerdere kinderen zijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog tijdelijk verhuisd. In de steden was een groot tekort aan eten. Daarom stuurden veel ouders hun kinderen naar andere gezinnen in plaatsen waar meer eten was. Bijvoorbeeld op het platteland in Friesland. Na de oorlog gingen de kinderen gezond en veilig weer naar huis.

In DIT ARTIKEL lees je er meer over.

Aadje moest even wennen in zijn nieuwe woonplaats. In het begin miste hij zijn ouders erg. Maar hij is steeds meer gewend.

In Friesland heeft hij zelfs een eigen slaapkamer. Thuis moest hij die delen met zijn drie broertjes. Hij krijgt nu genoeg te eten en hij heeft inmiddels vrienden gemaakt. Met buurjongen Feije speelt hij af en toe soldaatje.

Bevrijd

Friesland is inmiddels ook bevrijd! Aadje heeft gezien dat de bevrijders het dorp binnen kwamen lopen. Het was een groot feest in Noordbergum.

“In het hele dorp was het feest. Ik snapte niks van wat de Canadezen zeiden, maar we kregen kauwgom en chocolade. ”

Aadje

Sommige kinderen hadden nog nooit kauwgom of chocola gegeten. Daarom was het heel bijzonder om deze 'luxe' producten te krijgen van de bevrijders. Aadje heeft het snoep bewaard om thuis met zijn moeder op te eten.

Delft

In zijn echte woonplaats Delft zijn de Duitsers nog de baas. Dat betekent dat de ouders en de broertjes van Aadje nog te maken hebben met voedseltekorten. Het is nog niet bekend wanneer Aadje weer naar huis kan, tot die tijd blijft hij bij zijn Friese pleegouders.

Naar overzicht