Kinderen (bleekneusjes) komen terug uit Engeland

Tientallen Nederlandse kinderen die in Engeland zijn geweest, zijn weer thuis. De bleekneusjes, zoals de kinderen worden genoemd, zijn na een paar maanden van rust weer helemaal gezond.

Engeland

Tientallen kinderen uit zuid Nederland zijn na de bevrijding naar Engeland gestuurd. Dat is bedacht omdat daar geen oorlog is en genoeg te eten. Kinderen konden daar bijkomen van de oorlogsjaren en aansterken.

Strak schema

Toch was het niet alleen luieren en vakantie. Er was een strak schema voor de kinderen. Na het ontbijt moesten ze hun bed opmaken en de kamer schoonmaken. Daarna volgde de vlaggenparade. De vlag werd gehesen en het volkslied van Nederland en Engeland moest worden gezongen.

De rest van de dag werd besteed aan school, wandelen en vrij spelen. In de middag was er ook een verplicht rustmoment. De bleekneusjes kregen dan tijd om een brief te schrijven of een boek te lezen.

De kinderen worden 'bleekneusjes' genoemd. Door alles wat ze hebben meegemaakt in de oorlog hebben ze vaak een bleek gezicht. Ze zijn bang geweest, kwamen soms weinig buiten en hadden veel honger.

De bleekneusjes gingen in Engeland naar pleeggezinnen of een soort kamp. Ze blijven daar een paar maanden, tot ze weer waren bijgekomen.

Een paar maanden geleden stond op deze site een bericht over het vertrek van een groep kinderen naar Engeland. In de video hieronder zie je beelden van het vertrek en de aankomst.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht