Russen en Amerikanen splitsen Duitsland in twee

Op 25 april 1945 ontmoeten de Amerikaanse soldaten en het Russische leger elkaar bij rivier de Elbe in Duitsland. Ze vechten allemaal tegen het Duitse leger.

De Amerikaanse soldaten maken rooksignalen en schreeuwen "Amerikanski!" Zo proberen ze de aandacht te trekken van het Russische leger aan de overkant van de rivier.

Duitsland in twee delen

Het is Hitler niet gelukt om de Russische en Amerikaanse soldaten tegen te houden. Duitsland is in twee├źn gesplitst. Het oosten van Duitsland is nu in handen van de Russen en het westen is veroverd door de Amerikanen en de Britten.

Bevrijders komen elkaar tegen in Duitsland
NOS

De Amerikanen en de Russen zijn blij elkaar te zien. Veel soldaten hebben tranen in de ogen, want ze weten dat de oorlog nu bijna voorbij is. Het kan niet lang meer duren voor de Duitsers zich helemaal overgeven.

Het is voor de soldaten lastig om met elkaar te praten over de oorlog. Want de Amerikanen spreken geen Russisch en de Russen geen Engels.

Verdrietige plek

De plek waar de legers elkaar ontmoeten is een verdrietige plek. Op de oevers van de rivier liggen veel doden. Onder hen zijn ook kinderen en soms zelfs hele families. Ze zijn omgekomen door de gevechten tussen de Duitsers en de Russen eerder die week.

Een Amerikaanse soldaat had er een raar gevoel bij en zegt: "Daar waren we: vol blijdschap tussen een zee van doden."

Foto's voor de krant

Een paar kilometer verderop ontmoet een andere troep Amerikaanse soldaten ook Russen. Deze plek is minder gruwelijk. De baas van het leger besluit dat dit een goede plek is om foto's te maken van deze bijzondere gebeurtenis.

Morgen doen ze de ontmoeting nog een keer over, zodat fotografen foto's kunnen maken voor de krant.

Een Amerikaanse en een Russische soldaat
Publiek domein
Naar overzicht