Het regent letterlijk voedselpakketten in Nederland

Britse bommenwerpers hebben vanuit de lucht voedselpakketten gedropt in weilanden. In de pakketten zit onder andere melkpoeder, meel, eipoeder, ingeblikt vlees, chocolade, thee, koffie en biscuits.

Honger

In het westen van Nederland zijn de Duitsers nog steeds de baas. Al maanden is daar niet genoeg te eten. Iedere dag gaan er mensen dood, omdat ze sterven van de honger.

“Deze vliegtuigen brengen voedsel, geen bommen! ”

uit een bericht in de krant Trouw

De bevrijders willen de uitgehongerde mensen in het westen helpen. Het lukt ze om afspraken te maken met de Duitsers. In plaats van bommen mogen de Britten en Amerikanen voedsel droppen boven verschillende plekken in Nederland.

Operatie Manna

De Britten noemen de actie: Operatie Manna. In de komende dagen zijn er duizenden vluchten met voedsel boven Nederland. Toch is het nog steeds niet genoeg om alle honger op te lossen.

Wel geeft het mensen hoop. De bevrijding van het westen lijkt steeds dichterbij te komen.

NIOD

Eén van de plekken waar voedselpakketten worden gedropt is Den Haag. Daar woont ook Frans. Hij is 9 jaar oud en hoorde de bommenwerpers met voedselpakketten al van ver aankomen.

“De vliegtuigen vlogen heel laag. Zo laag dat je de piloten kon zien zitten. Ik zwaaide naar ze, want ik wist dat het de Britten waren. In de verte zag ik de pakketjes vallen. Het is hemels eten. ”

Frans Cayaux (9)

In het filmpje hieronder zie je hoe de bommenwerpers de voedselpakketten droppen boven de weilanden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht