Kinderen vechten mee in de slag om Berlijn

De Duitse soldaten in Berlijn hebben zich overgegeven. De Duitse hoofdstad is nu in handen van de Russen. Er is keihard gevochten om de Duitse hoofdstad en de Russen hebben die strijd gewonnen. De Duitsers zijn er niet meer de baas.

De slag om Berlijn

Eind april hadden en de Amerikanen en Britten het westen van Duitsland al veroverd. In het oosten van Duitsland zijn de Russen inmiddels de baas. Maar de hoofdstad Berlijn was nog altijd in handen van de Duitsers.

Russische soldaten omsingelden de stad. Huis voor huis, straat voor straat probeerden de Russen de Duitsers te verslaan. Britse en Amerikaanse bommenwerpers hielpen de Russen op de grond. Dag en nacht werd er gevochten.

Hitlerjugend

De Duitsers gaven zich niet zomaar gewonnen. Tot het allerlaatste moment werd de stad verdedigd. In de verdediging zitten ook veel kinderen. Zij zijn aangesloten bij de 'Hitlerjugend'. Een groep kinderen die zich inzetten voor Hitler en het Duitse leger. De Russen zijn verbaasd over de jonge soldaten die keihard terugvechten.

In de video hieronder vertelt een jongen erover.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tienduizenden soldaten komen om het leven, zowel Russen als Duitsers. En de stad Berlijn ligt in puin. Uiteindelijk geeft het Duitse leger zich op 2 mei 1945 over. Het is een belangrijk moment in de oorlog.

Hitler is dood en de hoofdstad Berlijn is gevallen. Het kan nu niet lang meer duren voordat de oorlog echt voorbij is, schrijven veel kranten.

Een Russische soldaat hijst de vlag in Berlijn
GettyImages
Naar overzicht