Koningin Wilhelmina woont eindelijk weer in Nederland

Koningin Wilhelmina is weer terug in Nederland. Toen de oorlog begon was ze naar Engeland gevlucht, maar nu is ze met het vliegtuig teruggekomen. Ze wil in de buurt zijn als Nederland straks misschien helemaal vrij is.

Breda

Koningin Wilhelmina kon nog niet naar haar echte huis bij Den Haag, daar zijn de Duitsers nog de baas. Daarom zal ze de komende tijd in een villa in een bos bij Breda slapen.

Juliana

Ook haar dochter Juliana is meegekomen. Vanaf het vliegveld rijden ze met de auto door een deel van het land dat al is bevrijd. Mensen langs de kant van de weg zwaaien naar hun koningin. Dit kun je zien in deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tijdens een groot deel van de oorlog woonde Wilhelmina in het buitenland. Het was te gevaarlijk om in Nederland te blijven. Maar ze hield wel contact met mensen in Nederland. Ze sprak het land toe via de radio en soms reisde ze hierheen. Zoals naar Zeeland, in maart 1945.

Bekijk ook

De koningin besloot naar Nederland te komen, omdat het erop lijkt dat de oorlog bijna voorbij is. De Duitsers zijn verzwakt, en de bevrijders kunnen daardoor steeds meer plaatsen bevrijden. Op 1 mei kwam Hitler om het leven en op 2 mei kregen de bevrijders de Duitse hoofdstad Berlijn in handen.

Bekijk ook

Naar overzicht