De Duitsers geven zich over! Oorlog lijkt voorbij

In een tent op een hei in het noorden van Duitsland gebeurt in de avond van 4 mei 1945 iets heel belangrijks. Een hoge baas van het Duitse leger heeft afspraken gemaakt met de Britse bevrijders. Het lijkt er op dat de oorlog voor Nederland hierdoor is afgelopen.

Stoppen met vechten

De Duitse legerleider spreekt af dat hij wil stoppen met vechten en dat zijn troepen zich overgeven. Dat betekent dat alle Duitse soldaten die vechten in Nederland, Denemarken en delen van Duitsland hiermee moeten stoppen. Op 5 mei vanaf 8 uur 's ochtends zal deze afspraak in gaan. Dan is de oorlog dus voorbij!

Handtekening

Het is een korte bijeenkomst en de legerbazen ondertekenen een klein document. Er staan twee belangrijke dingen in: alle soldaten moeten stoppen met vechten en voorlopig zijn de bevrijders de baas.

Nadat het officiële moment voorbij is wordt het goede nieuws zo snel mogelijk verteld aan alle soldaten in het land. In de video hieronder zie je het officiële moment waarop legerleiders hun handtekening zetten voor vrede.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het was geen makkelijke beslissing voor de Duitsers. Ze hebben jarenlang gevochten en ze zijn bang voor wat er gaat gebeuren als de bevrijders de baas zijn. Misschien worden ze wel opgepakt en krijgen ze straf. Of worden ze zelfs vermoord...

Een militair die erbij was in de tent op de hei, zegt dat de Duitse legerbaas het lastig vond.

“De Duitse legerbaas zag eruit alsof hij de hele dag had zitten huilen. ”

Een getuige van de bijeenkomst

De dagen voor de ondertekening van de afspraak hadden de Duitsers al veel gevechten verloren. In Duitsland is de hoofdstad Berlijn sinds een paar dagen overgenomen door de bevrijders. En in Nederland zijn de Duitsers op veel plekken verjaagd.

Veel mensen hadden verwacht dat er snel een eind zou komen aan de oorlog, maar niemand wist zeker wanneer dat zou gebeuren.

Nederland

In Nederland weten veel mensen nog niets van de belangrijke afspraak die is gemaakt op de hei in Duitsland, maar dat zal snel veranderen. En dan zullen de straten voor het eerst sinds jaren weer vol staan met feestende mensen. Dan is de oorlog voorbij.

Naar overzicht