De oorlog is nu officieel voorbij

De oorlog is voorbij, de vrede is begonnen! Op 5 mei 1945, om 8 uur 's ochtends moeten alle Duitse soldaten stoppen met vechten. Ook moeten ze voortaan luisteren naar de bevrijders.

Dit is allemaal afgesproken door Duitse en Britse legerbazen. Zij hebben een dag hiervoor hun handtekeningen gezet onder een document met afspraken.

Praten over Nederland

Vandaag praten Duitse en Nederlandse leiders over hoe het nu verder gaat in ons land. Dat doen ze in Hotel de Wereld, in Wageningen. Prins Bernhard praat ook mee, hij is de man van prinses Juliana. Je ziet in de video hieronder hoe de ontmoeting eruit zag.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Er mag dus niet meer gevochten worden in ons land. Maar of de Duitse soldaten zich hier ook echt aan gaan houden, is nog niet zeker. Daarom durven mensen nog niet overal feest te vieren. Ze willen eerst zien dat ze echt vrij zijn, voor ze het echt geloven.

Nog niet normaal

Veel huizen zijn in puin, en veel mensen hebben nog steeds te weinig eten. Dus er is nog veel te doen voordat alles weer normaal is.

Vooral in het westen van het land zijn nog veel Duitse soldaten. Bijvoorbeeld in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De komende dagen doen de bevrijders hun best om alle plekken in Nederland helemaal veilig te maken.

Naar overzicht