Vuurgevecht op de Dam in Amsterdam

In Amsterdam is een grote schietpartij geweest tussen Duitse soldaten en Nederlandse strijders. Nederland is dan wel bevrijd, maar in West-Nederland lopen nog steeds Duitse soldaten rond. En dat gaat op 7 mei 1945 helemaal mis in Amsterdam.

De Dam

Terwijl de Amsterdammers nog wachten op de Canadese bevrijders beginnen ze toch vast met een feestje om de bevrijding te vieren. Veel mensen komen samen op de Dam. Het is er gezellig druk.

Paniek

Plotseling ontstaat er chaos en paniek en er klinken schoten. Wim van 13, die naar de Dam was gekomen om de bevrijders te zien, moet rennen voor zijn leven.

“Plotseling werd er geschoten op de mensen en iedereen begon te rennen. Zelf rende ik richting een winkel en ik kreeg een soort stoot in mijn rug. Ik voelde toen bloed langs mijn rug lopen. Ik probeerde te schuilen achter een lantaarnpaal. ”

Wim

Een man met een bakfiets ziet Wim en neemt hem mee naar een arts. Wim is in zijn rug geschoten, maar hij heeft geluk gehad. De kogel in zijn rug heeft niks blijvends kapot gemaakt. Wel moet hij de komende dagen rustig aan doen.

Vuurgevecht

Waar kwamen al die kogels opeens vandaan? Terwijl de mensen op de Dam aan het feesten zijn, gingen Nederlandse soldaten achter de Duitse nazi's aan. Die zitten nog verscholen in gebouwen rondom de Dam.

De Nederlandse strijders willen de Duitsers gevangen nemen en hun wapens afpakken. Maar de Duitse soldaten geven zich niet zomaar over en dan gaat het mis. De Duitsers beginnen te schieten. Er ontstaat een vuurgevecht.

Rondvliegende kogels

In paniek rennen mensen alle kanten uit. Ze proberen te schuilen voor de kogels achter een lantaarnpaal of achter het draaiorgel dat daarvoor nog vrolijke muziek speelde. Hieronder zie je een video van de schietpartij op de Dam.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht