Anton Mussert werkte samen met de Duitsers en zit nu gevangen

Na de bevrijding van Nederland zijn veel mensen opgepakt. Nederlanders die de Duitsers hebben geholpen bijvoorbeeld. Anton Mussert is misschien wel de belangrijkste van hen.

Tijdens de oorlog was Mussert van de partij NSB. Een journalist van een krant mocht Anton Mussert op 11 mei interviewen in de cel.

NSB

In de oorlog waren er in ons land ook mensen die de Duitsers steunden. Leden van de Nationaal-Socialistische Beweging bijvoorbeeld, NSB'ers. Zij vonden dat de nazi's goede ideeën hadden. Leden van de NSB hielpen de Duitsers met oorlog voeren en hebben mensen verraden.

Toen de oorlog was afgelopen werd de NSB verboden en kregen veel NSB'ers straf.

"Ik wilde altijd het beste voor Nederland", zegt Mussert in zijn cel. Hij is een paar dagen geleden opgepakt en in de gevangenis gezet. Daar zit hij nu, met een grote winterjas aan. Hij deelt de cel met Max Blokzijl, die een radioprogramma maakte voor de NSB.

Hitler

Mussert heeft tijdens de oorlog een paar keer een ontmoeting gehad met de Duitse leider Adolf Hitler. Hitler wilde de wereld beter maken met zijn ideeën, zegt Mussert nu. "Hij was de grootste idealist die de wereld ooit heeft gekend".

Een paar dagen voor het einde van de oorlog ging Hitler dood. Dat vond Mussert erg om te horen. Hij dacht meteen: "Er is niets meer te winnen".

Bekijk ook

Veel mensen zijn boos op NSB'ers en Anton Mussert. Ze vinden het verraders. Sommige NSB'ers vluchten daarom naar Duitsland en anderen verstoppen zich.

Rechtszaak

Mussert zegt dat hij niet wil vluchten. Hij wil dat er een rechtszaak komt. Mussert gaat er vanuit dat hij geen straf krijgt. Hij zegt dat hij niets fout heeft gedaan. "Ik heb nooit één persoon naar de gevangenis gestuurd of iemand laten doodschieten."

Maar het lijkt erop dat Mussert echt wel een straf gaat krijgen. Misschien zelfs de doodstraf. Want die is sinds kort weer ingesteld, als zwaarste straf voor oorlogsmisdadigers.

Naar overzicht