Vrouwen worden kaalgeschoren om verkering met Duitse soldaat

Ze worden uitgelachen en geslagen. Hun hoofden worden kaalgeschoren en door omstanders worden ze bespuugd. Het overkwam afgelopen week heel veel Nederlandse vrouwen. Ze worden mishandeld, omdat ze tijdens de oorlog verkering hadden met een Duitse soldaat.

Moffenmeiden

In de oorlog waren er in ons land ook mensen die de Duitsers steunen. Zo waren er mensen die meevochten met de Duitsers, of de ideeën van Hitler goed vonden. En er waren Nederlandse vrouwen en meisjes die verliefd werden op Duitse soldaten. Moffenmeiden worden ze genoemd.

'Moffenmeiden' uit Den Haag
NIOD

Het mishandelen van de moffenmeiden gebeurt in het openbaar. Ook in Kampen. De hele stad liep uit om te zien hoe de vrouwen werden kaalgeschoren. Ook de 13-jarige Annie kwam kijken naar het mishandelen van de vrouwen.

Samen met andere mensen uit Kampen zong Annie liedjes.

“En die meid die heeft een kale kop, links, rechts, troelala, en die meid die heeft een kale kop, holadijee. ”

Pestlied voor de moffenmeiden

Annie vindt het best zielig voor de kaalgeschoren meisjes. Maar toch deed ze mee met het uitschelden en bespugen van de vrouwen. 'Het was feest in de stad en iedereen deed het', zegt Annie.

Onderzoek

Niet alleen in Kampen werden moffenmeiden kaalgeschoren. Op heel veel plekken in Nederland gebeurde dat. Nederlandse soldaten en buurtbewoners straffen de vrouwen, zonder dat er een onderzoek is geweest.

En dat moet anders vinden sommige kranten. Er moet eerst een onderzoek komen om te bepalen of de vrouwen echt iets fout hebben gedaan. En dan moet een rechter de straf bepalen.

Naar overzicht