Prinses Juliana deelt speelgoed uit aan kinderen

Een leuke verrassing voor kinderen in Westkapelle in Zeeland. Ze krijgen op 15 mei 1945 nieuw speelgoed. Poppen, knuffeldieren, auto's, blokken, speelgoedbootjes, noem maar op.

De stapel cadeaus wordt met een echte tank naar het dorp gebracht en prinses Juliana komt om het uit te delen. Iedereen tussen de 3 en 12 jaar krijgt iets leuks.

Zelf geven

De prinses wilde de spullen zelf aan alle kinderen geven. Iemand zei dat dat lang zou duren, maar dat vond de prinses niet erg. Ze zei tegen haar medewerkers: "Dan blijven we maar wat langer!"

Veel mensen komen kijken naar prinses Juliana
N. Flipse-Roelse, collectie Polderhuis

De kinderen in Westkapelle hebben een moeilijke tijd achter de rug. Hun dorp is erg beschadigd door overstromingen. Nog steeds staat het dorp vol met water. Veel inwoners zijn daarom naar drogere plekken gegaan.

In het Jeugdjournaal van 4 mei zie je meer over die overstromingen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nu Nederland helemaal is bevrijd, hopen veel mensen dat de dijken snel weer kunnen worden gemaakt. Zodat de overstromingen stoppen.

Zitten op een tank

Er zijn veel kinderen naar de Dorpsstraat gekomen. Ze mogen op een kapotte tank zitten en op daken van kapotte huizen.

Toen de prinses weer wegging, liet ze een stapel extra speelgoed achter. Voor kinderen die ziek waren of niet konden komen. Zij kunnen later wat leuks komen ophalen.

Naar overzicht