Nederland is vrij, maar er is nog steeds honger

Nederland is bevrijd en de oorlog is voorbij, maar dat betekent niet dat alle problemen zijn opgelost. Er is namelijk nog steeds een tekort aan eten. Veel mensen hebben honger.

Vooral in het westen van Nederland, waar de Duitsers nog lange tijd de baas waren, zijn mensen wanhopig.

Voedselpakketten

De bevrijders doen hun best om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Ze sturen voedselpakketten over het land, over zee en door de lucht naar de steden. In de pakketten zit 3 kilo eten per persoon. Maar dat is niet genoeg. En het komt ook niet allemaal bij de hongerige mensen.

Bekijk ook

Op sommige plekken zijn de Centrale Keukens weer geopend. Met een knipkaart kunnen mensen hier voedsel halen.

In deze grote keukens wordt bijvoorbeeld soep gemaakt. En er is goed nieuws: het zal lekkere soep zijn dit keer. Gevuld met vlees! Dat is heel luxe. Tijdens de oorlog werd er soms soep gemaakt van aardappelschillen of bloembollen.

Hongerwinter

De laatste winter van de oorlog stond voor veel mensen in het teken van honger en armoede. Er was weinig eten en het was lastig om het eten bij de mensen te krijgen.

Die winter wordt daarom ook wel hongerwinter genoemd. Duizenden mensen gingen op zoek naar eten in een hongertocht, sommige mensen aten tulpenbollen of zelfs honden en katten. Hier lees en zie je meer over de hongerwinter.

Soldaten die ons land hebben bevrijd helpen nu mee bij het verdelen van eten. Maar het is lastig om dit goed en snel te doen. Er zijn weinig voertuigen en de wegen zijn vaak beschadigd door de oorlog. Ook is er te weinig branddstof en zijn havens nog niet helemaal te gebruiken.

Hulp

De bevrijders vragen aan iedereen die kan helpen om zich te melden. Mensen die een vrachtwagen hebben kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vervoer en mensen die geen werk hebben kunnen voedsel uitdelen met karren.

Zelf verbouwen

In een krant staat ook een tip voor mensen die een tuin hebben: ga zelf groenten kweken!

“Het is pas half mei en er kan nog van alles worden gezaaid en gepoot. ”

Artikel in de krant over groenten

Als mensen zelf bijvoorbeeld wortels, aardappelen of sla laten groeien, kunnen ze daar later in het jaar lekker van eten. Tot die tijd blijven bevrijders hun best doen om iedereen zoveel mogelijk te helpen.

Een moestuin met sla en tomaten
-
Naar overzicht