Duizenden Duitse soldaten leveren wapens in

Duizenden geweren, helmen, pistolen, en andere wapens liggen er op stapels door het hele land. Ze zijn ingeleverd door Duitse soldaten.

Toen Nederland helemaal bevrijd werd, is afgesproken dat de Duitsers al hun oorlogsspullen moesten afgeven. En dat is al met al een groot project. Want er zijn nog ongeveer 120.000 Duitsers in ons land.

Inleverpunt

Soldaten van de bevrijders begeleiden het project. Op tien plekken in Nederland is een inleverpunt gemaakt. Daar worden de Duitsers gecontroleerd of ze alles wel hebben ingeleverd.

Naast wapens moeten ze ook medailles inleveren waar hakenkruizen op staan, het symbool van de nazi's. En hun helmen mogen ze ook niet houden. Alleen hun uniform mag weer mee naar huis.

In de video hieronder zie je hoe de Duitsers hun spullen inleveren:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De militairen van de bevrijders controleren goed of de Duitse soldaten niets mee proberen te nemen. Er is tijdens de bezetting veel gestolen in ons land, zoals geld, juwelen, kunst en fietsen. De bedoeling is dat de Duitse soldaten alles in Nederland achterlaten.

Ingeleverde helmen van Duitse soldaten
foto: NIOD

De wapens worden voor een groot deel vernietigd. Maar een slimme fabrikant heeft een goed idee om de helmen opnieuw te gebruiken: als potjes voor jonge kinderen!

Ingeleverde geweren
Publiek domein

Als de soldaten alles hebben ingeleverd, moeten ze naar kampen in de buurt lopen. Daar wachten ze tot ze terug worden gestuurd naar Duitsland.

De baas van de Duitse soldaten in Nederland verwacht dat er geen problemen zullen zijn.

“Mijn soldaten zullen zich goed gedragen. En ze zullen de wegen en kampen schoonhouden. ”

Generaal van de Duitse soldaten

De Duitse soldaten worden niet opgepakt, want er is geen plek om de duizenden soldaten gevangen te houden. Wie echt zware misdaden heeft gepleegd, wordt wel gearresteerd voor hij het land uit kan.

De meeste Duitse soldaten zullen dus weer naar huis gaan. Of wat er van over is. Want er is ook in Duitsland erg veel schade door gevechten en bombardementen.

Meer ingeleverde wapens
Publiek domein
Naar overzicht